De Koningin

Daar staat ze. Dik aangekleed, statig, onopvallend maar toch duidelijk aanwezig. Omringd door vogeltjes, groen en fietsers. Waardig en vredig. Koningin Wilhelmina. Een klein vrouwtje met een enorm dikke jas aan, sjaal om, hoedje op haar hoofd, lange onderrok.  Een vreemd gezicht, gezien het zonnetje dat op dit moment schijnt en alle parkgangers in luchtige kleding hult. Hier staat ze, midden in een park dat naar haar vernoemd is, in een land dat ze zo lang geregeerd heeft. Toch lijken de fietsers haar niet te zien. Onverschillig en in rap tempo fietsen ze aan haar voorbij. Studenten, moeders, bejaarden, kinderen, zakenmannetjes. Diep in gedachten, blik op oneindig. Alsof ze daar niet staat. Alsof ze niet onze koningin geweest is. Alsof ze niets betekend heeft.

Een enkeling ziet haar staan. Kijkt op, draait zijn hoofd, en fietst dan weer door. Waar zouden ze heen gaan, al die fietsers? Tijd om in de zon te liggen en na te denken over onze vaderlandse geschiedenis lijken ze niet te hebben. Misschien zijn ze op weg naar werk, school, de supermarkt. Of een ander park, vernoemd naar een andere koningin.

En Wilhelmina staat daar maar en kijkt uit over haar park. Naar de voetballende jongetjes, kletsende meisjes, vozende stelletjes. Groepjes studenten die illegaal bier drinken onder de neus van wijlen hun koningin. Een moeder die haar kind leert lopen; bolle buik naar voren, wankelende stapjes, om vervolgens weer om te vallen. Om dan beginnen te jengelen en een koekje toegestopt te krijgen. Nee, hier geen voedselbonnenproblematiek waar Wilhelmina zich zorgen om hoeft te maken. Een Hongerwinter is verder weg dan ooit. Het mag dan zogenaamd crisis zijn, in dit park is daar niks van te merken.
Ook koningin Wilhelmina lijkt er weinig last van te hebben. Nog steeds staat ze daar; statig, vredig, en heel dik aangekleed.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in CampusCompany MediaProducties en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s