Authentiek Utereg

Utrecht, cultureel middelpunt van Nederland. Met zijn centrale ligging is de stad makkelijk te bereiken vanuit elke uithoek van het land; een groot pluspunt voor een stad die zich in 2018 misschien wel Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen. Argumenten voor deze benoeming zijn er te over; zoals de lange historische geschiedenis van de Domstad, van de Romeinse bezetting in 50 na Christus tot de tijdelijke benoeming tot hoofdstad van het Koninkrijk Holland in 1808. Maar ook tegenwoordig wordt hier nog geschiedenis geschreven; beroemde kunstenaars als Gerrit Rietveld, Dick Bruna en Herman van Veen hebben hun roots in Utrecht liggen.

Afgezien van de geschiedkundige waarde die de stad heeft, is er ook tegenwoordig nog veel dat Utrecht tot cultureel centrum maakt. Utrecht mag zich een van de grootste Nederlandse studentensteden noemen, en met de gemiddeld jongste bevolking van Nederland kan men aannemen dat er veel voor deze jongeren wordt georganiseerd op cultureel gebied. Neem bijvoorbeeld de Culturele Zondagen, die al jarenlang succesvol jongeren (en minder jongeren…) bewijzen dat cultuur niet saai hoeft te zijn. Daarnaast heeft Utrecht een breed aanbod in musea, theaters, uitgaansgelegenheden en festivals.

Toch hoor ik u denken; leuk verhaal, maar heeft niet elke populaire stad deze kenmerken? Waarin verschilt Utrecht nou echt van Amsterdam, Londen, Parijs of Barcelona?  En misschien belangrijker, waarin verschilt Utrecht van de andere genomineerden voor Culturele Hoofdstad van Europa? Het antwoord: Utrecht behoudt zijn authenticiteit naarmate de stad groeit. Als een van de vier grootste steden is Utrecht een grote toeristentrekker in Nederland, maar in tegenstelling tot Amsterdam en Rotterdam neemt de toerist hier niet de stad over. Nergens flikkerende neonletters op coffeeshops, de toeristenwinkels zijn op een hand te tellen en de fietspaden worden niet continu geblokkeerd door toeristen die dit fenomeen niet herkennen. De sfeer blijft hierdoor typisch Nederlands en daardoor is de Nederlandse cultuur voor een buitenstaander onmiskenbaar.

En daarom is Utrecht uniek. Groot genoeg voor een breed aanbod aan culturele diversiteit, lokaal genoeg om genoeg mensen uit alle hoeken van het land aan te trekken en klein genoeg om onopgemerkt te blijven voor het massatoerisme. En terwijl ik dit schrijf besef ik me dat Utrecht wellicht beter kan blijven zoals het is. Misschien moeten we de Utrechtse authenticiteit niet verpesten door het naar voren te schuiven als Culturele Hoofdstad van Europa. Laat Utrecht van de Utrechters en dat handjevol toeristen zal hartelijk verwelkomd blijven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in CampusCompany MediaProducties en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s